Měření teploty CORE a vliv na trénink: Fyziologie, nové poznatky a praxe vrcholového sportu

Co je zač malý bílý senzor na hrudním páse, který tak často vídáme např. v cyklistickém profipelotonu u závodníků jako Tadej Pogačar nebo Primož Roglič? CORE. Ten se v posledních letech stal důležitým nástrojem pro sportovce a trenéry, kteří chtějí lépe analyzovat výkon během tréninku či závodu. Teplota CORE, což je teplota vnitřních orgánů a tkání, je klíčová pro pochopení termoregulace a jejích dopadů na fyzický výkon. Pojďme si tedy osvětlit fyziologii měření její teploty, vliv na trénink a praktické aplikace ve světě vrcholového sportu.

Proces termoregulace v těle: Fyziologický pohled

Termoregulace je proces, kterým tělo udržuje stabilní vnitřní teplotu, což je nezbytné pro optimální fungování metabolických procesů. Tento komplexní systém je řízen hypothalamem, který funguje jako tělesný termostat.

Mechanismus termoregulace

Senzorická detekce: Hypothalamus detekuje změny teploty prostřednictvím termoreceptorů umístěných v kůži, vnitřních orgánech a centrálním nervovém systému. Tyto receptory poskytují informace o teplotě prostředí a vnitřních teplotních podmínkách.

Regulační odpověď: Při zvýšení tělesné teploty nad nastavenou hodnotu hypotalamu se aktivují chladící mechanismy. Mezi hlavní mechanismy patří:

  • Vazodilatace: Rozšíření krevních cév v kůži zvyšuje průtok krve a umožňuje odvod tepla z těla.
  • Pocení: Aktivace potních žláz vede k produkci potu, který se odpařuje z povrchu kůže a odvádí teplo

Zvyšování teploty: Při poklesu tělesné teploty pod nastavenou hodnotu hypotalamu se aktivují zahřívací mechanismy:

  • Vazokonstrikce: Zúžení krevních cév v kůži snižuje průtok krve a minimalizuje ztrátu tepla.
  • Svalový třes: Nedobrovolné svalové kontrakce produkují teplo jako vedlejší produkt zvýšené metabolické aktivity.
Testování na Body Solution Clinic

Adaptace na teplo a chlad

Při dlouhodobé expozici vysokým teplotám se tělo adaptuje zvýšením kapacity pro pocení a efektivnějším využitím krevního oběhu k odvádění tepla. Tato adaptace je klíčová pro zlepšení výkonu v horkých podmínkách a prevenci přehřátí. Naopak adaptace na chlad zahrnuje zvýšenou produkci tepla prostřednictvím metabolických procesů a změny v chování jako je oblékání teplejšího oděvu.

Vliv teploty CORE na trénink

Fyziologické dopady

Kardiovaskulární systém: Při zvýšené teplotě CORE dochází k vazodilataci, což zvyšuje průtok krve k povrchu kůže a podporuje ochlazování. To může zvýšit srdeční frekvenci a snížit krevní tlak. V extrémních podmínkách může dojít k selhání termoregulačních mechanismů, což vede k hypertermii (přehřátí) a potenciálně k úpalu.

Svalová funkce: Zvýšená teplota CORE může ovlivnit svalovou únavu a výkon. Dehydratace a ztráta elektrolytů během pocení mohou vést k svalovým křečím a snížení svalové síly. Při zvýšené teplotě se také zvyšuje viskozita krve, což může ovlivnit průtok krve do svalů a tím jejich zásobení kyslíkem a živinami.

Metabolismus: Při zvýšené teplotě CORE se zvyšuje metabolismus, což zvyšuje energetické nároky těla. To může vést k rychlejšímu vyčerpání glykogenových zásob a zvýšené produkci metabolických odpadů, které mohou ovlivnit výkon. Vyšší teplota také zvyšuje potřebu kyslíku, což klade další nároky na dýchací a kardiovaskulární systém.

Praktické aplikace

Monitorování teploty CORE: Použití nositelných tepelných senzorů CORE umožňuje sledování teploty CORE v reálném čase a přijímat informovaná rozhodnutí ohledně intenzity tréninku a hydratace. To může pomoci předejít přehřátí a optimalizovat výkon. Teplotu můžete po spárování sledovat v reálném čase během tréninku na svých zařízení jako Garmin či Coros

Přizpůsobení tréninkových podmínek: Na základě měření teploty CORE lze upravit tréninkové podmínky, jako je délka a intenzita cvičení, hydratace a chlazení, aby se minimalizovalo riziko přehřátí. Například tréninkové jednotky mohou být rozděleny do kratších intervalů s dostatečnou dobou na regeneraci a ochlazení. Zejména pak v letních měsících je toto užitečné pro trenéry, kteří by měli v koncepci tréninků zohlednit i povětrnostní podmínky a výše zmíněné proměnné.

Individuální přístup: Každý jedinec reaguje na teplo odlišně, a proto je důležité přizpůsobit tréninkové plány individuálním potřebám a toleranci tepla. Monitorování teploty CORE může pomoci identifikovat individuální limity a optimalizovat tréninkové strategie.

Testování na Body Solution Clinic

Nastavení tepelných tréninkových zón a trénink s CORE

CORE senzor poskytuje možnost trénovat nejen podle srdečního tepu nebo výkonu (wattů), ale také na základě tepelného zatížení těla. Toto inovativní nastavení umožňuje sportovcům optimalizovat svůj trénink a adaptaci na horké podmínky. Tepelné zóny, definované pomocí Heat Strain Indexu, sledují fyziologické reakce těla na teplo, což zahrnuje zvýšení tělesné teploty a tepové frekvence.

Fyziologický mechanismus

Hypothalamus a termoregulace: Hypothalamus v mozku řídí termoregulaci prostřednictvím termoreceptorů, které detekují změny teploty v těle a prostředí. Při zvýšení tělesné teploty aktivuje hypothalamus mechanismy, jako je pocení a zvýšený průtok krve do kůže, aby se tělo ochladilo.

Tepelná adaptace: Trénink v teplých podmínkách vede k fyziologickým změnám, jako je zvýšená kapacita pro pocení a efektivnější využití krevního oběhu k odvádění tepla. Tyto adaptace zlepšují výkon v horkých podmínkách a snižují riziko přehřátí.

Tepelné zóny

  1. Zóna 1 (nízká zátěž): Lehké aktivity, které zvyšují tělesnou teplotu jen mírně. Slouží k postupné adaptaci na teplo bez výrazného stresu.
  2. Zóna 2 (střední zátěž): Aktivity střední intenzity, jako je běh nebo cyklistika. Zvyšují termoregulační schopnosti těla a připravují na vyšší tepelnou zátěž.
  3. Zóna 3 (vysoká zátěž): Intenzivní tréninky, jako intervalový běh. Cílí na maximální tepelnou adaptaci, vyžadují pečlivé sledování tělesné teploty a hydratace, aby se předešlo přehřátí.
Testování na Body Solution Clinic

Implementace do tréninku

Použití CORE senzoru umožňuje sportovcům sledovat svou tělesnou teplotu v reálném čase a přizpůsobovat trénink podle aktuálních fyziologických dat. Trénink v specifických tepelných zónách zvyšuje Heat Adaptation Score, což indikuje lepší adaptaci na teplé podmínky. Tento přístup zajišťuje bezpečný a efektivní trénink, optimalizuje termální adaptaci a výkon v horkých podmínkách.

SF vs. teplota CORE

Srdeční tep reaguje na fyzickou aktivitu a stres téměř okamžitě díky autonomnímu nervovému systému, který zvyšuje tepovou frekvenci, aby splnil zvýšené požadavky na kyslík a živiny. Rychle se snižuje při odpočinku, což poskytuje okamžitou zpětnou vazbu o intenzitě tréninku a pomáhá předcházet přetížení. Naopak tělesná teplota, regulovaná hypothalamem, reaguje pomaleji na fyzickou aktivitu. Hypothalamus aktivuje pocení a vazodilataci k ochlazení těla, což vede k postupnému zvyšování teploty během aktivity a jejímu pomalému snižování při odpočinku. CORE senzor poskytuje kontinuální data o centrální tělesné teplotě, klíčová pro sledování tepelného zatížení a prevenci přehřátí.

Kombinované sledování srdečního tepu a tělesné teploty umožňuje komplexní pochopení fyziologických reakcí během tréninku. Srdeční tep informuje o kardiovaskulární zátěži a intenzitě tréninku, zatímco tělesná teplota ukazuje na tepelnou adaptaci a riziko přehřátí. Tento přístup podporuje efektivní přizpůsobení tréninkových plánů a zajišťuje bezpečný a efektivní trénink, zlepšuje adaptaci na teplo a optimalizuje sportovní výkon v různých podmínkách.

Cyklistický vytrvalostní trénink
Atletický dvoufázový trénink

Nová funkce: Heat Adaption Score

Heat Adaptation Score od CORE je inovativním nástrojem, který měří schopnost těla přizpůsobit se tréninku v horkých podmínkách. Toto hodnocení, vyjádřené v procentech, reflektuje úroveň tepelné adaptace sportovce a je rozděleno do čtyř úrovní: Thermal Rookie, Heat Accustomed, Heat Adapted a Heat Champion. Skóre se zvyšuje s pravidelným tréninkem v teple a klesá při jeho absenci, čímž poskytuje zpětnou vazbu pro optimalizaci tréninkových strategií a zlepšení výkonu v horkých podmínkách.

corebodytemp.com

Mechanismy funkce Heat Adaptation Score

Tento nástroj využívá data získaná během tréninku a vyhodnocuje je podle specifických parametrů, které zahrnují tělesnou teplotu, intenzitu tréninku a dobu expozice horkým podmínkám. Algoritmus analyzuje tyto údaje a poskytuje přesné hodnocení tepelné adaptace. Vyšší úrovně adaptace naznačují, že sportovec může efektivněji zvládat fyzickou zátěž v teplém prostředí, což je klíčové pro prevenci přehřátí a optimalizaci výkonu.

Význam pro sportovce

Pro sportovce a trenéry je Heat Adaptation Score cenným nástrojem, který umožňuje přesnější plánování a monitorování tréninku. Pomáhá sportovcům lépe se připravit na závody v horkých podmínkách, zvyšuje jejich výkonnost a minimalizuje riziko tepelných stresů. Tento nástroj také poskytuje důležité informace pro tvorbu strategií chlazení, což může být rozhodující v náročných klimatických podmínkách.

Heat training: Adaptace a výhody, aneb teplo je nová výška?

Fyziologické adaptace - Proč to má smysl?

Zlepšení termoregulace: Pravidelný heat training (trénink v horkých podmínkách) může zlepšit schopnost těla regulovat teplotu. To zahrnuje zvýšenou produkci potu, efektivnější ochlazování a zlepšenou distribuci krve. Zvýšená produkce potu umožňuje lepší odvod tepla a zlepšuje termoregulační kapacitu těla.

Zvýšený plazmatický objem: Trénink v horkých podmínkách může zvýšit objem krevní plazmy, což zlepšuje krevní oběh a podporuje transport kyslíku a živin k pracujícím svalům. Zvýšený objem plazmy také pomáhá udržovat krevní tlak a snižuje riziko dehydratace.

Zlepšení kardiovaskulární funkce: Heat training může zvýšit srdeční frekvenci a srdeční výdej, což zlepšuje kardiovaskulární kondici. Tělo se také učí efektivněji distribuovat krev do aktivních svalů a kůže, což zlepšuje celkovou výkonnost a tepelnou toleranci.

Praktické aplikace - Jak na to?

HEAT TRAINING v podání Tadeje Pogačara. I díky této tréninkové metodě letos útočí na vítězný double Giro-Tour.

Postupná adaptace: Sportovci by měli postupně zvyšovat intenzitu a délku tréninku v horkých podmínkách, aby umožnili tělu se adaptovat na teplo. Tento proces může trvat několik týdnů a zahrnuje postupné zvyšování expozice teplu a sledování individuálních reakcí.

Hydratace a výživa: Během heat trainingu je klíčové dbát na dostatečný příjem tekutin a elektrolytů. Sportovci by měli pravidelně pít iontové nápoje. Vhodné je taktéž vážit se těsně před a po tréninku a kontrolovat tak stav hydratace.

Chlazení: Použití chladících vest, ledových obkladů a dalších metod ochlazování může pomoci snížit teplotu CORE během tréninku a závodu v horkých podmínkách. Nejlépe je tato praxe demonstrovatelná např. při rozjíždění profesionálních cyklistů před časovkou - chladící vesty, hydratace, větráky a j. metody udržení vnitřní teploty.

A jak to vypadá v praxi?

Elitní český běžec Patrik Vebr a jeho zkušenost se senzorem CORE

„Core senzor jsem začal používat od letošního dubna díky možnosti zapůjčení od Body Solution Clinic. Rád hledám cesty ke zlepšení a tento senzor vnitřní teploty těla mi pomáhá dosáhnout větší kontroly při tréninku a možnost zařazovat nové tréninkové metody.
„Cooler is faster“ - to je heslo, které říká, že tělo, které je dostatečně adaptováno na teplejší prostředí, nevynakládá posléze tolik energie na to, aby organismus ochlazovalo. Díky tomu může být energie soustředěna do výkonu a to je myšlenka, se kterou souzním nejenom v případě používání core senzoru. Líbí se mi, že je do atletického prostředí přinášeno mnoho nových technologií, které nám atletům pomáhají v cestě za úspěchem a zároveň si velmi cením Body Solution Clinic, že nás s technologiemi propojuje a umožňuje nám tak větší vhled do této problematiky.“

Patrika můžete sledovat na Instagramu.

Součástí naší kliniky je sportovní laboratoř Body Solution Lab, v rámci které vám náš oficiálně certifikovaný CORE trenér Karel Tyrpekl může zajistit komplexní službu včlenění měření teploty tělesného jádra (teploty CORE) do vašeho tréninku.