Podiatrie v Body Solution Clinic: Klíč ke zdravým chodidlům

Trápí vás bolesti nohou, paty, nebo máte obecně problémy s chodidly? A nebo jim chcete předejít a chcete si nechat nohy profesionálně vyšetřit? U nás na Body Solution Clinic (Praha 8) nabízíme odbornou podiatrickou péči, která nejen odstraňuje problémy s chodidly, ale také předchází jejich vzniku. S podiatrií pod vedením našich odborníků Terezy Ptáčníkové a Jozefa Švece vám pomůžeme vrátit zdraví a komfort do každého kroku.

Chodidla jsou základem našeho pohybu, přesto jim mnozí z nás věnují minimální pozornost, dokud nezačnou bolet. Špatně zvolené obutí, nesprávný pohybový stereotyp nebo genetické predispozice mohou vést k bolestivým stavům a dlouhodobým zdravotním problémům. Naše podiatrická péče je přizpůsobena potřebám každého klienta, ať už jde o sportovce jakékoliv úrovně nebo běžného člověka. Naším cílem je odstranit nepohodlí a prevencí předejít problémům.

Jedním z nejefektivnějších nástrojů, které v podiatrii využíváme, jsou ortopedické vložky na míru. Tyto speciální stélky jsou individuálně přizpůsobeny vaší noze a jsou navrženy tak, aby zajistily optimální podporu při chůzi. Správně zvolená vložka může zmírnit bolest nohou, zlepšit držení těla a předejít dalším komplikacím, jako jsou problémy s páteří či klouby. O tom všem v detailu píšeme v článku u nás na blogu, který službu podiatrie představuje. Podiatrie však není jen o ortopedických stélkách, ale také o fyzioterapeutických cvikách, které vás naši odborníci naučí, aby se potlačily problémy s chodidly, nebo se předešlo jejich vzniku.

Zakládáme si na osobním přístupu a důkladné diagnostice každého klienta. Naše specialistka, Tereza Ptáčníková, se zaměřuje na komplexní řešení problémů s chodidly a v rozhovoru s ní se dozvíte více o tom, jak důležitá je prevence a možná odpovídáme na otázky, které si v souvislosti s podiatrií kladete.

Co přesně podiatrie zahrnuje a jaké problémy nohou nejčastěji na klinice řešíš?

Podiatrie je obor zabývající se zdravím nohy. V rámci podiatrického vyšetření provádíme podrobné klinické vyšetření nohy v kontextu celého pohybového aparátu. Vyšetření doplňujeme vždy o zobrazovací vyšetření plosky nohy na plantogramu, v případě potřeby provádíme stručnou analýzu běhu nebo třeba ultrazvukové vyšetření měkkých tkání. Na základě vyšetření stanovujeme terapeutický plán - nejčastěji volíme kinezioterapii, tzn. aktivní cvičení, tejpování a ortotickou terapii. Po první návštěvě od nás tedy většinou odejdete s individuálně korigovanými stélkami, zásobou cviků na doma a případně instruktáží k tejpování. 

Nejčastěji se jinak potýkáme s bolestmi v oblasti různých částí plosky, vbočenými palci a jinými deformitami plosky nebo bolestmi či nestabilitou kotníků.

Proč je důležité věnovat pozornost zdraví nohou i tehdy, když necítíme žádnou bolest, nebo zkrátka nevnímáme žádný problém?

Kvalita držení našeho těla začíná už v kvalitě opory naší plosky o podložku, na které stojíme. Proto bychom svým chodidlům měli věnovat alespoň minimální péči např. v podobě vhodné obuvi nebo kompenzaci té nevhodné (např. sportovní obuvi jako je kopačka nebo brusle) cvičením, i v případě, že (zatím) nepociťujeme na svém těle žádný problém. Pokud se ve vaší rodině vyskytují jakékoli deformity plosky (plochá noha, vbočený palec, kladívkovité prsty…), vystavujete svá chodidla velké zátěži např. při sportu nebo jste nuceni z jakéhokoliv důvody nosit obuv, která nohám příliš nesvědčí, doporučila bych nechat si svá chodidla zkontrolovat i případě, že na nich nevnímáte žádnou bolest nebo problém. 

Jakým způsobem mohou problémy s nohama ovlivnit naše celkové zdraví a kvalitu života?

Bolesti v oblasti nohy nás mohou limitovat v každodenních činnostech i při sportu. Poruchy statodynamiky nohy mohou ale způsobovat problémy i v mnohem vzdálenějších částech těla. Napříkad vbočení kotníků může způsobit změnu centrace celé dolní končetiny a tím pak bolest kolen, kyčlí nebo spodní části zad. Noha, která má příliš vysokou klenbu, pak hůř tlumí nárazy do podložky a při chůzi po tvrdém povrchu může přispívat k bolestem hlavy.

Jaké jsou nejčastější signály, že bychom měli navštívit podiatrii?

Vyšetření byste měli zvážit pokud již trpíte bolestí v oblasti plosky nebo kotníků, dále pokud se u vás objevují bolesti pohybového aparátu po delším stání, chůzi nebo sportu, ale také pokud se potíže s chodidly vyskytují ve vaší rodině, nebo jste třeba nuceni kvůli práci či sportu často nosit nevhodnou obuv. 

Jaký následuje proces po první návštěvě?

Po 6-8 týdnech provádíme kontrolní vyšetření, na kterém zkontrolujeme stav chodidla, popř. stav stélky, zkorigujeme zadané cvičení a v případě potřeby cvičení i stélky dále upravujeme.

Jak může podiatrická péče přispět ke zlepšení sportovního výkonu a prevenci zranění u sportovců?

V rámci terapie nohy se vždy snažíme o zlepšení její statodynamiky, tedy o centraci jednotlivých segmentů ve statické poloze a zlepšení funkce nohy v dynamice. Pokud docílíme zlepšení funkce nohy např. při běhu, při odrazu nebo při brždění, můžeme jednotlivé úkony provádět ekonomičtěji s využitím menšího úsilí, ale i kvalitněji, čím můžeme dosáhnout většího výkonu. Zlepšení stability pak přispívá k prevenci zranění při sportu.

Co bys u nás vyzdvihla jako jedinečné ve srovnání s jinými klinikami poskytujícími podiatrické služby?

Snažíme se o opravdu individuální přístup s respektem k potřebám každého klienta a máme zkušenosti i s terapií sportovců. Ortopedické stélky korigujeme každému na míru, tak abychom docílili, co nejlepších výsledků. Hotové stélky vždy ještě znovu kontrolujeme na noze klienta v konkrétní obuvi, ve stoji i při chůzi, tak aby klient odcházel se stélkami, které ho příliš netlačí, které se vejdou do jeho obuvi, a které plní svou funkci v maximální možné míře. Ortotickou terapii doplňujeme vždy také o instruktáž, jak se o svá chodidla starat a ve většině případů i o aktivní pohybovou terapii. V případě potřeby využíváme terapii fokusovanou rázovou vlnou (např. na patní ostruhu) a díky týmu BSC jsme schopni, v případech, které to vyžadují, doplnit vyšetření zobrazovacími metodami jako je např. ultrazvukové vyšetření měkkých tkání, rentgenové vyšetření skeletu nebo třeba magnetická rezonance či vyšetření u ortopeda. 

Jak mohou naši klienti nejlépe pečovat o své nohy mezi jednotlivými návštěvami podiatra?

Aktivním cvičením, vyhýbáním se nevhodné obuvi a nošením stélek, nebo např. tejpováním či používám jiných pomůcek.