Sportovní zranění u dětí: Rozhovor s MUDr. Karolínou Velebovou

Máte zraněné dítě či svěřence ze sportu, nebo se tomuto scénáři chcete naopak vyvarovat? Pak stojí zato přečíst si tento rozhovor s MUDr. Karolínou Velebovou, která upozorňuje na zvyšující se sportovní zranění u dětí, uvádí časté příčiny a navrhuje řešení, jak tento problém řešit.

MUDr. Karolína Velebová na Body Solution Clinic

Při pohledu do naší čekárny, máš pocit, že v posledních letech zaznamenáváš více sportovních zranění u dětí?

Určitě mi přijde, že k nám poslední dobou chodí daleko mladší pacienti, než jsem byla dříve zvyklá. Hlavní nárůst vnímám zhruba poslední rok až rok a půl.

O jakých věkových kategoriích dětí se v kontextu přibývajících zranění bavíme?

Nejčastěji se jedná o tzv. starší školní věk, tedy 11-15 let a pubertu, ale každé dítě roste a má růstový spurt jinak, takže toto škatulkování je spíše orientační.

Jaká jsou nejčastější zranění?

Tyto děti a dospívající mají často obtíže spojené s růstem, které jsou multifaktoriální - růstový spurt, neadekvátní zátěž, neoptimální pohybové stereotypy, nedostatek vitaminu D a vápníku.

Jedná se nejčastěji o bolesti v oblasti neuzavřených růstových zón - přetížení a tah vyšší silou než je oblast růstové zóny schopná snést. Dříve jsme tyto potíže vídala nejčastěji v oblasti kolen a pat, nyní je mnohem vyšší výskyt i v oblasti pánve a loketních kloubů. Zálěži samozřejmě na sportu, kterému se rostoucí jedinec věnuje.

Mnohem častěji také vídám únavové zlomeniny a svalová zranění.

MUDr. Karolína Velebová při sonu na Body Solution Clinic

Vidíš nějaké opakující se vzorce nebo příčiny, proč k takovým zraněním dochází? Jedná se o systémový problém nebo spíše problém jednotlivých trenérů či rodičů?

Myslím, že na to není jasná odpověď. Spousta těchto dětí byla ochuzena o sport v době pandemie, nemohli sportovat a ani chodit do školy. Poté se vše vrátilo do normálních kolejí a zátěž na rostoucí organismus je po té pauze enormní. Většina dětí se vrátila rovnou do plného tréninku a někde dokonce i do vyšší zátěže, aby to dohnali.

Další faktor, který vidím skrze celou skupinu je nedostatek vitaminu D a vápníků - těžko hodnotím, zda je to stravou, ale rozhodně děti nestíhají hradit potřebu, kterou mají a je to určitě dalším faktorem, proč se to děje.  Samostatnou skupinou jsou děti, které jsou jednostranně zatížené, či extrémně zatížené a jsou na ně od rodičů či trenérů kladené nepřiměřené nároky.

Jak by z tvého pohledu rehabilitační lékařky měl vypadat zdravý sportovní rozvoj mládeže? Jak zraněním předcházet?

Určitě je potřeba respektovat přirozený vývoj dítěte a to nejen růst, ale postupné dozrávání motoriky. Dále dopřávat dětem přirozený a pestrý pohyb - jen specializovaný trénink je nedostatečný. Bez pohybu ztrácí člověk svou podstatu, ale žijeme v době extrémů a spousta z nás má pocit, že trénink je jako veškerý pohyb dostatečný. Málokdo jde jen tak na procházku, nebo si dojde pěšky na nákup či do školy.

Prozradila bys nám nějaké ukazatele, které prozrazují, že dítě podstupuje nevhodný nebo příliš intenzivní trénink?

Kromě těch výše popsaných zranění to jsou i jiná zranění - podvrtnutí, svalová zranění, zlomeniny . Neznamená to jen, že dítě má málo vápníku, ale může mít např. v rámci únavy zhoršenou koordinaci. U děvčat je důležité se ptát na cyklus. I zvýšená náchylnost k infekčním onemocněním může značit přetrénování či únavu. Většina dětí a pacientů vám vše řeknou - jen se musíme správně ptát.

MUDr. Karolína Velebová při vyšetření na Body Solution Clinic

Jak se liší léčba zranění u dětí a dospělých? Platí to rčení, že děti srůstají a hojí se rychleji? Nevede to pak k tomu, že trenéři či rodiče správně neodhadnou načasování, kdy se vrátit k tréninku, závodům a výkonu obecně?

V dnešní době je snadné dítě bez jakékoliv zátěže vyšetřit a tak se snažím dítě, rodiče i trenéra motivovat jak ke kontrole, tak hlavně k postupnému návratu do zátěže a i vhodné fyzioterapii k zlepšení pohybového stereotypu a prevenci vzniku dalších obtíží.

Pokud by si rodič či trenér z tohohle rozhovoru a k tomuto tématu měl odnést jen jednu hlavní věc nebo jedno doporučení, co by to za tebe bylo?

Každý jsme jiný a potřebujeme trochu jinou péči a vedení, všechny děti potřebují pohyb, ale ne z každého dítěte bude Pavel Nedvěd nebo Jaromír Jágr. Při trénování buďme kreativní a učme je hlavně poslouchat své tělo a vnímat pohyb jako nezbytnou součát našeho bytí a ne jako nutné, zlo aby rodiče nebo trenér byli spokojení.

O MUDr. Karolíně Velebové

MUDr. Karolína Velebová je rehabilitační lékařka a spoluzakladatelka Body Solution Clinic. Zaměřuje se na péči o sportovce. Je také hlavní lékařskou české atletické reprezentace a jednou z lékařek českého olympijského týmu.